אומרים שהחיים הם 10% הסיטואציה שמתרחשת, ו-90% הפרשנות שאנו נותנים לסיטואציה.
משפט זה מסכם בצורה יפה מהו טיפול CBT.
טיפול CBT מבוסס על ההנחה כי מחשבות, רגשות, תחושות פיזיולוגיות והתנהגויות קשורים זה בזה. אחת מהנחות הטיפול היא כי במקרים רבים מצוקה נגרמת לא בגלל האירועים שאנחנו חווים, אלא בגלל המשמעות והפרשנות השלילית שאנו נותנים לאותם אירועים.
דפוסי חשיבה שליליים מקשים עלינו לראות כי חלק מדרכי ההתמודדות בהן אנחנו משתמשים לפתרון בעיות, אינן תורמות לשיפור המצב ולעיתים אף מחזקות את המצוקה שאנו חווים.
טיפול הכרתי (קוגניטיבי) התנהגותי – Cognitive Behavioral Therapy – הוא טיפול פסיכולוגי קצר מועד, הנותן מענה מקצועי ויעיל למגוון בעיות תוך זמן קצר יחסית. בבסיס השיטה ניצבת גישת “כאן ועכשיו”, זאת בניגוד לשיטות טיפול אחרות המתרכזות בעבר. בצורה כזו ניתן לנתח דפוסי חשיבה שגויים, שיוצרים בעיות נפשיות כגון דיכאון, חרדה, OCD, הפרעות אכילה, התמכרויות ועוד.
טיפול CBT משלב רעיונות ותהליכי טיפול הן מהגישה ההתנהגותית – שינוי דפוסי התנהגות לא יעילים – והן מהגישה הקוגניטיבית, שרואה בדפוסי חשיבה מעוותים כמקור להתנהגות הבעייתית. לפיכך, CBT פועל תחת ההנחה שכל אחד ואחת מגיבים אחרת למציאות, בהתאם לפירוש מסוים שהם נותנים לה. כדי ליצור את השינוי הרצוי יש להכיר בתפישת המציאות השגויה ולשנות אותה באמצעות למידה.
מחקרים מייחסים ל-CBT בין 50 ל-75 אחוזי הצלחה. בשילוב טיפול תרופתי יחד עם הטיפול הפסיכולוגי, ניתן להגיע להצלחה מלאה.
אז באיזה היבטים שיטת CBT הכי יעילה?
- דיכאון
- חרדות ופוביות
- הפרעה פוסט טראומטית
- הפרעת אישיות
- הפרעות אכילה