פסיכולוגיה רפואית

אף אחד לא אוהב להיות חולה, זה בטוח.
אבל מה קורה כשהמחלה, הטיפולים או הנכות הם משהו ממושך?

כולנו מודעים לקשר בין הגוף והנפש: התמודדות עם מחלה, עם טיפולים רפואיים ממושכים או עם מוגבלות גופנית עלולה להוות משא כבד על כתפיו של המטופל ובני משפחתו, ולהשליך על תחומי החיים השונים, כמו תפקוד יומיומי, דימוי עצמי וגופני, זוגיות, יחסים עם בני המשפחה והחברים.

אז מה מציעה פסיכולוגיה רפואית?

הפסיכולוגיה הרפואית עוסקת בקשר בין תהליכים וגורמים פסיכולוגיים ובין מצבים פיזיים של בריאות וחולי. ניתן לקבל שירותי תמיכה נפשית לחולים, למחלימים ולכאלה הסובלים ממצבים כרוניים או אחרים. דוגמה טובה לכך היא ליווי של חולי סרטן או כאלה שהחלימו ממחלת הסרטן (פסיכו-אונקולוגיה). כמו כן הליווי הצמוד כולל כמובן גם את משפחות המטופלים עצמן, ומסייע גם במצבי אובדן ואבל.

באופן כללי ניתן לומר שפסיכולוגיה רפואית נחלקת לשלושה תחומי עיסוק עיקריים: התחום הטיפולי מצד אחד, התחום המחקרי מצד שני ותחום ההוראה מצד שלישי. הסוג הראשון מיועד לסייע בהתמודדות עם טיפולים רפואיים וכן לטפל במגוון מצבים רפואיים שנוצרו בשל מצבים נפשיים.

הסוג השני מיועד למצוא קשרים בין משתנים פסיכולוגיים ופיזיים, באמצעות מחקר שיגלה כיצד התערבות פסיכולוגית תוכל להשפיע על מחלות וההתמודדות עמן. לדוגמה: לדוגמה, השפעת סטרס על התפרצות של מחלות ותופעות פיזיות; כמה יעילה תמיכה חברתית בהתמודדות עם מחלות ועוד. בכל הנוגע לסוג השלישי, הוראת התחום, אין הרבה סיבות להרחיב מעבר למובן מאליו.

באמצעות פסיכולוגיה רפואית העוסקת בפן הטיפולי, ניתן לספק שירותי תמיכה נפשית לחולים, למחלימים ולכאלה הסובלים ממצבים כרוניים או אחרים. דוגמה טובה לכך היא ליווי של חולי סרטן או כאלה שהחלימו ממחלת הסרטן (פסיכו-אונקולוגיה). כמו כן הליווי הצמוד כולל כמובן גם את משפחות המטופלים עצמן, ומסייע גם במצבי אובדן ואבל.

כאן המקום לציין שטיפול פסיכולוגי רפואי שונה במהותו בהשוואה לטיפול פסיכולוגי “רגיל” בבעיות אחרות, שאינן קשורות לבעיות רפואיות ספציפיות – כגון חרדה, פחד מקהל ועוד. בעיות מסוג זה ניתנות לפתרון בדרך כלל באמצעות טיפול פסיכולוגי מסוג קוגניטיבי-התנהגותי (CBT).

אומנם אומרים (ובצדק) שכל רופא צריך להיות גם קצת פסיכולוג, אבל במקרה הזה מדובר כמובן יותר ביחסי חולה-רופא מאשר בטיפול נפשי / פסיכולוגי כהלכתו. פסיכולוגים רפואיים נדרשים להיות בעלי תואר שני לפחות, ולרוב נמצא אותם במסגרות של טיפול רפואי – כגון בתי חולים, קופות חולים, מוסדות שיקומיים ואחרים. כמו כן ניתן למצוא פסיכולוגים רפואיים גם במוסדות מחקר לסוגיהם, במטרה למצוא דרכים חדשות להתמודדות עם מחלות ולתיאור מציאותי ככל שניתן של הקשר בין הגוף והנפש.

על פניו נשמע שחלק ניכר מתפקידו של הפסיכולוג הרפואי כמעט מתנגש ראש בראש עם תפקידי הרופא, אך למעשה הוא מיועד לסייע לו ולהשלים את עבודתו. למעשה ניתן לומר שעבודתם של הפסיכולוגים הרפואיים כפולה ומכופלת – זאת מכיוון שבדרך כלל הם מסייעים הן למטופלים במוסדות האמורים, והן לצוותים המקצועיים המתמודדים עם מטופלים, מחלות ובעיות נוספות.

לא רבים יודעים זאת, אבל רק בשנת 2013 הגדיר משרד הבריאות באופן רשמי את תפקידו של הפסיכולוג הרפואי, זה המועסק בבתי חולים: עזרה נפשית למאושפזים, מניעת בדיקות מיותרות, הפחתה בתרופות וזירוז תהליכי החלמה. מעבר לכך, כפי שכבר צוין, פסיכולוגים רפואיים יהיו זמינים למתן ייעוץ פסיכולוגי ונפשי לצוותים הרפואיים כדי למנוע שחיקה מקצועית ואף אלימות נגד רופאים, שמרימה את ראשה המכוער בשנים האחרונות.

שיטות הטיפול של פסיכולוגיה רפואית

השיטות אינן שונות מהותית מטיפולים פסיכולוגיים אחרים. גם בעולם הפסיכו-רפואי / פסיכו-פיזיולוגי יש חשיבות רבה לשיטות טיפול כגון הרפיה, דמיון מודרך, היפנוזה, טיפול CBT (שכבר הוזכר קודם לכן), ביופידבק, טיפול פרטני לעומת קבוצתי ועוד.

מעבר לכך, בחלק מהטיפול משתתפים הפסיכולוגים הרפואיים גם בישיבות צוות, בביקורי רופאים ואף בשיחות ייעוץ וליווי עם המטופלים ובני משפחותיהם. כמו כן הפסיכולוג הרפואי משתתף גם בפגישות מקצועיות הקשורות לצוותים הרפואיים במקום עבודתו, וזאת כדי להגדיר שיטות טיפול אפקטיביות. תהליכי עבודה, שיתוף בקשיים ועוד. כל זאת בניגוד להתנהלות הנדרשת מפסיכולוג “רגיל”, שאינו מחויב בקשרים עם צוותים אחרים כדי לעשות את עבודתו.

רגע לפני סיום

חדי העין ודאי ישאלו מה ההבדל בין פסיכולוג רפואי לעובד סוציאלי, שגם הוא עובד בין כותלי בתי החולים ותפקידו נשמע דומה למדי. בעוד שעובד סוציאלי מסייע לחולים ולמטופלים גם בהיבטים החברתיים, מעבר לאלו הקשורים לטיפול הרפואי – תפקידו של הפסיכולוג הרפואי בבית החולים הוא להשתלב בטיפול שניתן למאושפז מההיבט הנפשי.

רגע לפני שאתם ממשיכים

אם יש לכם או לבן משפחתכם צורך לדבר, לשתף, לפרוק, לפתור ולטפל – אנחנו כאן.
שיחות ווידאו אונליין עם מטפלים מקצועיים המותאמים לכם אישית.
תיאום מהיר לטיפול – קל, פשוט, נוח ומתקדם.

סדרות טיפולי האונליין שלנו

קצר וממוקד

349
לטיפול

הסידרה כוללת

  • 8 טיפולים
  • משך כל טיפול הינו 45 דקות
  • שיחות אונליין עם המטפל/ת
ספרו לי עוד
ההמלצה שלנו !

באתי לשנות

329
לטיפול

הסידרה כוללת

  • 12 טיפולים
  • משך כל טיפול הינו 45 דקות
  • שיחות אונליין עם המטפל/ת
ספרו לי עוד

מקיף ויסודי

299
לטיפול

הסידרה כוללת

  • 16 טיפולים
  • משך כל טיפול הינו 45 דקות
  • שיחות אונליין עם המטפל/ת
ספרו לי עוד

רגע לפני שנתחיל, הרשמו ליעוץ ואבחון התאמת טיפול

מטרת האבחון היא להכיר ולהתאים לך את המטפל ותוכנית הטיפול הנכונים ביותר עבורך

טיפולים נוספים

סידרת קצר וממוקד

מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם

סידרת באתי לשנות

מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם

סידרת מקיף ויסודי

מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם

הצטרפו לקבוצת טיפול

מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם

הצטרפו אלינו

מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם