ככל שחולפות השנים ותרבות השפע ניכרת באורחות חיינו, כך גדלה גם תוחלת החיים הממוצעת שלנו. אם בתקופות פרהיסטוריות, לפני כ-40,000 שנה, תוחלת החיים הממוצעת עמדה על כ-20 שנים, הרי שכיום מדובר על כ-81 שנים בממוצע.
אומנם בשנים האחרונות חלה האטה בעליית תוחלת החיים הממוצעת, וזאת בשל מגפת ההשמנה ומחלות כגון סוכרת; אך עדיין מדובר במגמת עלייה. ככל שהאוכלוסייה המבוגרת מהווה נתח מכובד יותר מכלל האוכלוסייה, כך צפות ועולות הנקודות הייחודיות לה; נקודות אשר דורשות מענה מקצועי בהתאמה אישית לצורכיהם של בני הגיל השלישי.
פסיכוגרונטולוגיה היא תחום מומחיות אינטרדיסציפלינרי, המשלב יחד את עולם הפסיכולוגיה ועולם הגרונטולוגיה. פסיכולוגיה היא תחום טיפולי הנשען על שיטות ליבה מסוימות, וגרונטולוגיה היא למעשה חקר ההזדקנות מהבחינה הביולוגית לצד היבטים פסיכולוגיים וסוציולוגיים של הזקנה. השילוב בין התחומים יוצר ענף טיפולי ייחודי המיועד ספציפית לקשישים, בדיוק כפי שיש פסיכולוגיית ילדים ובני נוער הנפרדת מפסיכולוגיית המבוגרים.
מטרת הטיפול – לשמר ולשפר את איכות חייהם של קשישים. אובדן זיכרון ויכולות קוגניטיביות, מחלות כרוניות ואף סופניות והיבטים נוספים של הזקנה – כל אלו דורשים מענה טיפולי הניתן באמצעות ייעוץ פסיכו-גרונטולוגי, הכולל ליווי מקצועי למיצוי זכויות רפואיות ואחרות, סיוע לקשישים נזקקים, טיפול באלימות נגד קשישים ועוד.
הטיפול מיועד הן לקשישים (* שיחות טלפוניות – מסלול ייחודי ומוזל) והן לבני המשפחה המלווים את יקיריהם וזקוקים לליווי ותמיכה באמצעות שיחות אונליין.
אומנם לפסיכוגרונטולוגיה אין מקור התפתחות רשמי שממנו ניתן להתחיל למדוד את ההיסטוריה של התחום, אבל נהוג לומר שהתחום התחיל להיווצר בין סוף המאה ה-19 לתחילת המאה ה-20.