פסיכולוגיה קלינית

בעידן המודרני רווי הלחצים והעומסים, אין כמעט אדם שלא יכול להיעזר בטיפול פסיכולוגי כלשהו. ענף הפסיכולוגיה רחב היריעה ביותר מכל שאר הענפים, הוא הפסיכולוגיה הקלינית – המציע טיפול במגוון רחב של בעיות. למעשה כאשר אומרים “טיפול פסיכולוגי”, כמעט תמיד מתכוונים באופן אינטואיטיבי לפסיכולוגיה קלינית.

פסיכולוגיה קלינית עוסקת במחקר, טיפול ואבחון בכל הנוגע לנפש האדם. מטרותיו העיקריות של התחום הן להבין מצוקות נפשיות מצד אחד, ולסייע לאנשים הסובלים מהן מצד שני. את זאת ניתן להשיג הן באמצעות אבחון וטיפול והן באמצעות מחקר, המחפש כל העת גישות ושיטות חדשניות להשגת תוצאות. פעמים רבות ישולב הטיפול הפסיכולוגי הקליני גם עם תחומים משיקים אחרים, כגון רפואה או פסיכיאטריה (מתן תרופות), מדעי המוח (סריקות מוח, טיפולים מגנטיים-חשמליים כגון TMS) ועוד.

ראשיתה של הפסיכולוגיה הקלינית היא ככל הנראה בסוף המאה ה-19, בארצות הברית ועד אמצע המאה ה-20 התמקדה בעיקר באבחון ובהערכה – ומעט בטיפול. החל משנות ה-40 של המאה ה-20, ובעקבות מלחמת העולם השנייה – נוצר צורך טיפולי אפקטיבי, והפסיכולוגיה הקלינית השתדרגה למעמדה הנוכחי כשיטת טיפול יעילה בעשרות תחומים.

מי מורשה לטפל

כאן המקום לציין שלא כל אחד ואחת יכולים לספק טיפול פסיכולוגי ולקרוא לעצמם בתואר פסיכולוג/ית. רק פסיכולוג קליני מוסמך, בעל תואר שני או שלישי בפסיכולוגיה, רשום בפנקס הפסיכולוגים ובעל רישיון מהמדינה לעסוק בפסיכולוגיה – מורשה לעסוק בתחום, וכן בתחומים משיקים נוספים כגון פסיכותרפיה, אבחון פסיכודיאגנוסטי ועוד.

התחזות לפסיכולוג היא עבירה על החוק בישראל וכן במדינות אחרות בעולם, וזאת משום שמתחזים עלולים לגרום לנזק גדול יותר למטופל. כמו כן בדיוק כמו רופאים או כל מטפל אחר, גם פסיכולוגים כפופים לקוד אתי שתכליתו להגדיר מה מותר ומה אסור (לדוגמה, הקוד האתי של הסתדרות הפסיכולוגים בישראל).

בנוסף לחלקים העיוניים, הכשרתו של הפסיכולוג הקליני כוללת גם התמחות במוסד טיפולי במשך שנתיים במשרה מלאה (או 4 שנים בחצי משרה). התמחות זו מבטיחה כי הכשרתו של הפסיכולוג לא תישאר אך ורק בגדר תיאוריות בלבד, אלא תיעשה גם בתחום המעשי (כיצד מטפלים, אילו גישות מיישמים הלכה למעשה בכל מקרה ועוד).

תחומי הטיפול והאבחון הרלוונטיים לפסיכולוגיה הקלינית הינם רבים:

  • דיכאון
  • חרדה
  • פוביות לסוגיהן
  • הפרעות אכילה
  • דימוי עצמי
  • מין ומיניות
  • אבחונים לסוגיהם
  • הספקטרום האוטיסטי
  • טיפול לפי גיל (ילדים, נוער, מבוגרים)
  • טיפול אישי, זוגי או משפחתי
  • הפרעות נפשיות קשות (OCD, סכיזופרניה, פרנויה, פסיכופתיה ועוד)
  • ועוד…

שיטות הטיפול גם הן רחבות ומותאמות בכל מקרה לגופוטיפול קוגניטיבי התנהגותי, טיפול פסיכודינמי, דמיון מודרך והרפיה, טיפול קבוצתי ועוד. לעיתים יש צורך גם בשילוב של מספר שיטות טיפוליות במקביל, בהתאם לשיקול דעתו המקצועי של המטפל.

כדאי לדעת

טיפים להתמודדות כעם קשיים רגשיים בחגים מכירים את המיתוס על ערב החג המופלא? הוא די דומה למיתוס של המשפחה המושלמת. לרוב אין כאלה ואין כאלה.... בכל המשפחות (טוב, כמעט) רבים, מקנאים, עוקצים, או סתם מתרחקים.  אז נכון, החג לא תמיד…

לא תמיד החיים שלנו תותים. רוב הסיכויים שכל אחד מאיתנו יחווה זמנים קשים במהלך החיים שיגרמו ללחץ נפשי ומצוקה כזאת או אחרת. הגורמים, משך התקופה וההשפעה עלינו שונים ומגוונים. המצוקה יכולה להיגרם מאירוע חד פעמי או כתוצאה מתקופה ממושכת; מגורם…

בעבר היו קיימות סטיגמות רבות על אנשים שהולכים לטיפול פסיכולוגי, אך למזלנו כל הדעות הקדומות הללו חלפו מן העולם, ובצדק. טיפול פסיכולוגי הפך למצרך פופולרי ושכיח בקרב אנשים שונים באוכלוסיה והוא משפר את חייהם של רבים באופן ניכר. הפרקטיקות הטיפוליות…

חרדה היא אחד מהסימפטומים הנפשיים הנפוצים ביותר בימינו. יש רגעים יומיומיים שבהם טבעי מאוד לחוות חרדה, כמו לפני מבחן גדול או אירוע משמעותי כגון חתונה, אבל לעיתים החרדות יכולות להשתלט עלינו גם במגוון סיטואציות אחרות ולמנוע מאיתנו חיי שגרה שלווים.…

להיות הורה זה לא תפקיד קל. זה לא הגיע עם ספר הדרכה ולא בוצעה לנו חפיפה. כולנו רוצים שלילדים שלנו יהיו את החיים הטובים ביותר שניתן לאפשר להם, אבל לא תמיד אנחנו מצליחים לעזור להם בקשיים אליהם הם נקלעים. מצב…

מתי צריכה נורמלית של טכנולוגיה הופכת להתמכרות למסכים? התמכרות מוגדרת כ-"להיטות יתרה ולא נשלטת" (מטעם מילון אוקספורד). כפי שניתן לראות, מדובר בהגדרה רחבה שיכולה לכלול מגוון עצום של התנהגויות. על פי רוב, ההתנהגות שעלולה להיות ממכרת מתחילה כדרך להקל על…

מדוע ילד שסומן בלידה כבת מכריז יום אחד על עצמו כעל בן? האם זו אופנה או שיגעון חולף? ובכן, ממש לא! יתכן שמדובר בתחושה פנימית חזקה ומתמשכת, ואולי אף בדיספוריה מגדרית (Gender dysphoria) – מצב של אי נחת או מצוקה…

אנחנו חיים בשגרה לא שגרתית ומתמודדים עם אירועים ביטחוניים ומלחיצים. אבל מה עושים כשגם אנחנו, ההורים, חרדים?

מהם הקשיים שילדים חווים כשהוריהם מתגרשים והמשפחה "מתפרקת" וכיצד אפשר לסייע להם לצלוח את משבר?

התקף חרדה הוא אירוע מבהיל ופתאומי שלא תמיד ברור וידוע מה גרם לו. למרבה המזל יש טיפולים רבים, פסיכולוגיים ותרופתיים, למניעתו.

סידרת מקיף ויסודי

מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם

סידרת באתי לשנות

מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם

הצטרפו לקבוצת טיפול

מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם

הצטרפו אלינו

מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם

סידרת קצר וממוקד

מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם