עבודה סוציאלית קלינית היא ענף התמחות של עבודה סוציאלית, ומטרתה היא הגשת סיוע נפשי וחברתי ליחידים, זוגות ומשפחות הסובלים מתפקוד חברתי לקוי. ההתמחות הקלינית היא המעמיקה ביותר בתחום העבודה הסוציאלית, הן מבחינה עיונית והן מבחינה מעשית.
לעיתים קרובות עובד סוציאלי נתפש בתודעה החברתית כ”איש שירותי רווחה”, אך למעשה הכשרתם של עובדים סוציאליים קליניים דורשת לא פחות מאשר הכשרה של פסיכולוגים קליניים – החל מהלימודים האקדמיים (לפחות תואר שני בתחום הדרוש), המשך בהתמחות המעשית לאורך הלימודים ובסיומם, וכלה בבחינות הסיום ובקבלת רישיון מהמדינה לעסוק בתחום.
עובד סוציאלי קליני יכול להשתלב במגוון רחב של תפקידים – הן במוסדות ובארגונים שונים בחסות המדינה וגורמים אחרים: מוסדות רווחה, פנימיות לנוער, רשויות מקומיות, מסגרות שיקום שונות, בתי חולים כלליים או פסיכיאטריים, צה”ל, בתי אבות לסוגיהם ועוד. במסגרות אלו ניתן לקבל בעיקר טיפול אישי וכן טיפול קבוצתי, בהתאם לסוג הבעיה הדורש פתרון ומענה. במקביל, חלק ניכר מהעו”סים אף מספקים גם טיפולים פרטיים עבור יחידים, זוגות ומשפחות.
כאן המקום לציין שלא כל אחד יכול לספק טיפול נפשי, רגשי או פסיכותרפי – או לקרוא לעצמו בתואר עובד סוציאלי / עובד סוציאלי קליני. חוקי המדינה מסדירים את התחום, וקובעים כי רק בעלי תואר שני לפחות בתחום העבודה הסוציאלית, וכן אלו שעברו את מבחני ההסמכה והינם בעלי רישיון מהמדינה – רשאים לעסוק בתחום זה.
תחומי התמחות עיקריים של עובדים סוציאליים קליניים
הפרעות נפשיות ורגשיות לסוגיהן – חרדה, דיכאון, הפרעות אכילה, הפרעות התנהגות, התמכרויות לסוגיהן, פסיכוזות, התמודדות עם פגיעה מינית ועוד. בכך דומה העו”ס הקליני (MSW) לפסיכולוג הקליני (MA).
בעיות על רקע מצב רפואי-סוציו-אקונומי – רווחת הפרט והמשפחה משפיעה ישירות על הרווחה הנפשית, במצבים כגון עוני, אפליה, הזנחה, זקנה ומצבים סיעודיים ועוד. העובד הסוציאלי הקליני מספק מענה במספר רמות במצבים אלו.
בעיות בזוגיות ו/או במשפחה – כל הגורמים והבעיות שצוינו לעיל משפיעים השפעה ניכרת גם על זוגות ומשפחותיהם, והטיפול הנדרש הוא בהתאם. כמו כן הדינמיקה הזוגית והמשפחתית מושפעת גם מגורמים נוספים שאותם יש לקחת בחשבון.
ייעוץ זוגי / מיני / משפחתי / אחר – התערבויות טיפוליות נקודתיות בהתאם לבעיה בפניה ניצב המטופל.
מה ההבדל בין עובד סוציאלי קליני לפסיכולוג קליני?
למרבה הפלא, ההבדלים אינם רבים. שני התחומים נדרשים לאותן דרישות לימודיות ומעשיות, וההבדלים ביניהם דקים מאוד.
לדוגמה – פסיכולוגים קליניים יכולים ואכן עושים אבחונים ומבחנים לסוגיהם; אך עו”סים לא עוסקים בתחום הזה. דוגמה נוספת – לעובדים סוציאליים יש שיקול דעת בשאלה האם להוציא מהבית בני משפחה שנפגעו בשל אלימות פיזית, מילולית ומינית; פסיכולוגים אינם יכולים או רשאים לעשות זאת.
הבדל פחות משמעותי אבל עדיין קיים נוגע לסוג הטיפול הניתן על ידי שני המומחים הללו. בעוד שהכשרתו של פסיכולוג מתמקדת בעיקר בפרט ובצרכיו, הכשרתו של עובד סוציאלי מתמקדת בעיקר במשפחה, בחברה ובקהילה והשפעתן על הפרט.