האם ריטלין היא תרופת פלא, או שאפשר לסייע לילדים עם הפרעת קשב וריכוז (ADHD) להתגבר על הקשיים ללא תרופה?
הפרעת קשב וריכוז (ADHD) היא הפרעה נוירו-התפתחותית שקיימת בקרב כ-5% מהאוכלוסייה. אם ילדכם או אתם לוקים בהפרעה הזו, אתם מבינים ויודעים מהם הקשיים שהיא גורמת: בלימודים, בעבודה, בחיי החברה והמשפחה.
היו זמנים בהם ילדים (או מבוגרים) עם הפרעת קשב וריכוז תויגו כ”שובבים” או “חולמניים”, אבל כיום ברור מעל לכל ספק: מדובר בבעיה משמעותית שיכולה לשבש את החיים, ובפרט נוכח החיים בעולם ממהר ודינאמי, עתיר משימות, גירויים ואפשרויות.
איך ומתי מאבחנים הפרעת קשב וריכוז?
לעיתים, אלה אנשי הצוות החינוכי שמסבים את תשומת הלב; לעיתים קרובי משפחה וחברים שמעירים, ויש שמזהים סימנים אצל ילדם או על עצמם, במיוחד אם במשפחה יש ילד או מבוגר שאובחן.
בעבר התייחסו להפרעת קשב וריכוז כאל בעיה שמתרחשת בילדות, וחולפת עד גיל ההתבגרות. כיום ברור כי כ־70% מהילדים שאובחנו עם הפרעת קשב וריכוז, ימשיכו להתמודד עם התסמינים גם לאחר גיל ההתבגרות.
הורים רבים מזהים את עצמם ומבינים כי הקשיים איתם הם מתמודדים מאז ילדותם הם למעשה תסמינים של הפרעת קשב וריכוז, ופונים לקבלת אבחון.
מרבית האבחונים נערכים בגילאי בית הספר, כשההפרעה נותנת את סימניה במהלך הלימודים. למרות שתסמיני הפרעת קשב ידועים ומוכרים, האבחון נחשב למורכב, ובפרט כשמדובר בילדים צעירים.
הקושי באבחון נגרם בגלל שתי סיבות עיקריות:
- משום שלהפרעת קשב וריכוז יש תסמינים וביטויים רבים ומגוונים, לעתים אינם מקושרים להפרעת קשב וריכוז.
- משום שישנן בעיות התפתחותיות אחרות שיכולות להתבטא בסימנים ובתסמינים דומים.
- לעיתים מדובר בלקויות למידה שבטעות מאובחנות כהפרעות קשב וריכוז.
את האבחון עצמו רשאים לבצע רופאים שהוסמכו לכך (לא כל רופא רשאי לבצע אבחון), בהתאם להנחיות משרד הבריאות. פסיכולוגים מומחים אשר התמחו ורכשו ניסיון בטיפול בהפרעת קשב, יפנו את המאובחנים לרופא נוירולוג או פסיכיאטר. במהלך האבחון, הרופא המאבחן עשוי להיעזר במטפלים מתחומי בריאות נוספים, כגון פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, מאבחנים דידקטיים, מרפאים בעיסוק, פיזיותרפיסטים, קלינאי תקשורת ועוד.
אבחון של הפרעת קשב וריכוז כולל מספר שלבים:
- הערכה קלינית ובדיקה רפואית על ידי רופא שמוסמך לאבחן הפרעת קשב וריכוז, כאמור.
- שאלוני אבחון.
- מבחנים ממוחשבים.
כיצד מטפלים בהפרעת קשב וריכוז?
ההמלצה המקובלת היא להיעזר בתרופה – ריטלין, או תרופות נוספות ממשפחת התרופות הממריצות.
האם מדובר בתרופת פלא? הורים רבים חשים חוסר נוחות לתת לילדים צעירים תרופה באופן קבוע. הרבה ויכוחים ומיתוסים נקשרו לשימוש בתרופה. ובכן, חשוב להדגיש כי מדובר בתרופה שיעילותה מוכחת: ממחקרים עולה כי 96% מהמאובחנים עם הפרעת קשב וריכוז, מרגישים שינוי ושיפור ביכולותיהם בזכות נטילת התרופה.
עם זאת, כידוע, לכל תרופה ישנן תופעות לוואי, והשימוש בתרופה ממריצה עלול לגרום לתופעות מסוימות, כמו פגיעה בתיאבון, כאבי בטן, עצבנות, כאבי ראש, דפיקות לב מהירות ועוד.
נדגיש כי לא מדובר בתרופה ש”מרפאת”. הפרעת קשב וריכוז הינה, כאמור, הפרעה התפתחותית. התרופה מסייעת בוויסות של מוליכים עצביים במוח (דופמין ונוראדרנלין) ובכך מקלה באופן זמני את הקשיים.
על כן, מלבד תרופות, רופאים רבים ממליצים, והורים רבים נעזרים, בטיפולים התנהגותיים ובשיטות נוספות שאינן תרופתיות ושעשויות לסייע בהתמודדות עם ההפרעה בחיי היום יום.
אנחנו, בת.ל.מ דיגיטל, מציעים אפשרויות אבחון מקיפות להפרעת קשב וריכוז וכן דרכי טיפול מגוונות, בהן:
- טיפול פרטני – טיפול פסיכולוגי, פסיכותרפיה, טיפול באמנות (טיפול בדרמה, טיפול בתנועה, טיפול בעזרת בעלי חיים וטיפול באומנויות).
- הדרכת הורים.
- טיפול משפחתי.
- אבחון וליווי רפואי (כולל טיפול תרופתי במידת הצורך).
- קבוצות להורים לילדי ADHD וקבוצות לילדים – לשיפור מיומנויות חברתיות.