מהם הקשיים שילדים חווים כשהוריהם מתגרשים והמשפחה “מתפרקת”, וכיצד אפשר לסייע להם לצלוח את משבר?
הרגע ממנו חששתם או שאליו ייחלתם הגיע: אתם עומדים ל”פרק את החבילה”, לצאת לדרך חדשה ולהשאיר את המשקעים והמריבות מאחור. האומנם?
מעבר לקשיים איתם אתם, ההורים, מתמודדים, ישנו עוד צד במשוואה: הילד או הילדים שלכם. עבורם, אתם ממשיכים להיות משפחה אחת, גם אם אתם עוברים להתגורר בבתים נפרדים, גם אם הפרידה נעשתה בהסכמה וברוח טובה. מבחינת הילדים שלכם, גם אם החלטתם שדי לכם בזוגיות, אתם ממשיכים ותמשיכו להיות קשורים, להוות תא משפחתי, קן חמים ומקור לביטחון.
לכן, גם אם בחרתם להתגרש או להיפרד, יש לכם עדיין תפקיד חשוב ומשמעותי עבור ילדיכם. מוטלת עליכם החובה לעשות ככל שביכולתכם כדי שהילדים לא יפגעו וכמובן – לספק להם את התמיכה ואת הביטחון לו הם זקוקים, ובפרט בתקופה הקרובה, שעלולה להיות רצופה בשינויים ובמשברים.
ייתכן שאתם מרגישים כי ילדיכם יסתגלו במהירות לשינויים וחייהם ימשיכו כסדרם. אולם על פי תוצאות מחקרים ועל פי הניסיון המצטבר מתברר, כי על אף שילדים לא תמיד נוטים או יכולים לבטא את מצוקתם, הם עלולים לחוש מתח ומצוקה לנוכח השינויים שמתרחשים בחייכם, ההורים, בחיי המשפחה ובחייהם שלהם.
הילדים זקוקים לעזרה, וייתכן שגם אתם
למרות שמי שנפרדים הם אתם, ההורים, גם הילדים שלכם עוברים תהליך של אובדן ושל פרידה: מחיי המשפחה הרגילים שלהם, משהיה במחיצת שני הורים יחד. לעתים הפרידה שלכם משנה את חייהם פיזית, בגלל הצורך לעזוב את הבית הבטוח והחדר האהוב שבו בילו את מרבית חייהם. לעתים עליהם לקבל לחייהם אנשים זרים, כמו חברים או פרטנרים חדשים שלכם ההורים, אולי ילדים אחרים של בני זוגכם החדשים.
רגשות רבים יכולים להציף את הילדים: הפתעה, מבוכה, הלם, דאגה וחוסר ביטחון. יש ילדים שעלולים לחוש כעס, תסכול, ואפילו אשמה – שמא הם אלה שגרמו לפרידת הוריהם. תחושות אלה עלולות להציף במיוחד ילדים צעירים, שמתקשים להבין את התהליך ומתקשים לבטא את רגשותיהם באופן מילולי.
הורים יקרים: אתם אלה שמכירים את הילדים שלכם ואת הצרכים שלהם, אתם אלה שמקבלים החלטות לגביהם, לעתים מבלי לשאול לדעתם. זכרו, כי עד כמה שהפרידה הזוגית היא קשה עבורכם, מלווה בחששות ובדאגות, התלבטויות ודילמות, מצוקה רגשית ובלבול, הילדים שלכם חווים קשיים לא פחות משמעותיים עבורם. מבלי ששותפו בקבלת החלטות שנוגעות להם, מבלי שיש להם יכולת או מקום לבטא את דעתם ואת הקשיים שהם חווים.
על כן, כדי לעבד את תהליך הפרידה, חשוב שתקבלו הדרכה שתסייע לכם להעניק תמיכה רגשית לילדים, ושתדעו לעשות שימוש בכלים ובאמצעים שיפחיתו את הקשיים, שלהם ושלכם. גם אם הקושי הוא בהתמודדות במישור המעשי: כמו איך לספר לילדים, איך לארגן להם שני בתים, איך לתווך עבורם את המציאות החדשה.
כדי למנוע משברים וכדי להתמודד איתם במצבים בהם הם צצים ועולים, ההמלצה היא להיעזר בייעוץ מקצועי. אצלנו בת.ל.מ דיגיטל קיים מאגר של מטפלים הכולל אנשי מקצוע בעלי ניסיון רב, בתחומים מגוונים: פסיכולוגים, פסיכותרפיסטים, עובדים סוציאליים, מטפלים רגשיים, מטפלים זוגיים ומטפלים משפחתיים.
מגוון המטפלים שלנו ידעו לתת מענה המותאם לכם ולילדיכם בהתאם לקשיים איתם אתם מתמודדים, בשיטות טיפול מגוונות. אנו מציעים סוגים שונים של טיפולים פסיכולוגיים, כגון טיפול דינאמי או טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). אפשרויות נוספות הן השתתפות בטיפולים קבוצתיים, השתתפות בקבוצת תמיכה, טיפולים המותאמים לילדים ולבני נוער, טיפולים רגשיים ועוד.