טראומה היא תוצאה של משבר, שנוצר בשל מספר גורמים הפועלים במשולב. לא כל אדם שעובר חוויה טראומטית אכן נכנס למצב של פוסט טראומה מתמשך, והדבר תלוי בסוג האירוע, משך האירוע ותדירותו, החוסן הנפשי של המתמודד ועוד.
ראשית יש להבדיל בין טראומה נפשית ובין “טראומה” בשפה הרפואית, שמשמעה כמעט תמיד טראומה גופנית / פיזית. בהקשר שבו אנו עוסקים נדבר על טראומה במשמעות הנפשית בלבד; זו הנוצרת בשל אירועים המותירים פצעים נפשיים בלב האדם.
חוויה טראומטית יכולה להיות ממגוון רחב של סוגים – כגון תאונה, אסון כלשהו, התעללות והזנחה, מוות ואובדן, פירוק זוגיות ומשפחה, חוויה משפילה, חיי עוני קשים, מאבק במחלות קשות ועוד. האירוע הטראומטי גורם להתמודדות עם רגשות בעייתיים, זיכרונות מפחידים, תחושת סכנה תמידית, ניתוק ובאופן כללי פגיעה באיכות החיים של הנפגע. אם הנפגע סובל מהתסמינים מעל חודש ימים בליווי חרדה קשה, גדלים הסיכויים לפתח הפרעת דחק פוסט טראומטית (הידועה בקצרה בשם פוסט טראומה).

לדוגמה, חייל שעבר טראומה או הלם קרב במהלך שירותו הצבאי (בעקבות אירועים טראומטיים במהלך מלחמה או אירוע אחר) עלול להמשיך לחיות את האירועים שוב ושוב, הרבה אחרי שהסתיימו הלכה למעשה. הוא עלול לסבול מחזיונות קוליים או ויזואליים, הן בזמן השינה (בעיקר) והן בזמן הערות, עד כי כל רעש הכי קטן עלול להקפיץ אותו ולהציף מחדש את התחושות הקשות מאותו אירוע. דברים דומים עוברים על אנשים שעברו התעללות מינית או פיזית, תאונת דרכים קשה וכן הלאה.
טראומות ילדות בדרך כלל נפוצות יותר, וזאת משום שילדים ובני נוער חסרים את המשאבים הנפשיים והחוסן הנפשי שיש באדם מבוגר. לילדים ונוער אין את הכלים להתמודדות מיטבית עם אירועים טראומטיים, ולכן טראומות ילדות פוגמות באיכות חייהם גם כמבוגרים, שנים רבים לאחר מעשה.
במחקר שנעשה אודות חוויות ילדות שליליות (Adverse Childhood Experiences) נמצא כי הבריאות הפיזית מידרדרת משמעותית באנשים שחוו טראומות ילדות, בהשוואה לאלו שלא חוו חוויות שליליות בילדותם. כמו כן המחקר מצא שטראומות ילדות נפוצות יותר ממה שנהוג לחשוב – 67% מהנשאלים טענו שחוו לפחות טראומה אחת מתוך הרשימה שניתנה להם; 12% סבלו לפחות מארבע חוויות שליליות בילדותם (התעללות פיזית, רגשית או מינית; הזנחה פיזית או רגשית; בעיה נפשית, התמכרות או מאסר של הורה; פרידה או גירושים; אלימות במשפחה).
טיפול בטראומה
מטרת הטיפול בטראומה היא לסייע למטופל לעבד מחדש את התחושות הקשות שמציפות אותו, ולהניע אותן מהתת מודע (שם הן מתפרצות באופן חופשי) אל המודע. מרגע שהתחושות עובדו בצורה הנכונה, הן מפסיקות בהדרגה להשתלט על חייו של המטופל.
למרבה המזל, הכלים העומדים לרשותנו כיום מאפשרים לטפל בטראומה ובפוסט טראומה ביעילות גדולה יותר מאי פעם. החל מטיפולים פסיכיאטריים (תרופתיים), טיפולים פסיכולוגיים ונפשיים כגון טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) וטיפולים פסיכודינמיים, וכלה בטיפולים נלווים כגון טיפול קבוצתי לעיבוד התחושות הקשות שצפות במטופל, טיפול EMDR שנמצא יעיל במיוחד בפוסט טראומה ועוד. כמו כן ניתן ורצוי לשלב גם שיטות טיפול אלטרנטיביות, להאצת ההחלמה – ובהן רפואה סינית על מגוון שיטותיה, ביופידבק, היפנוזה, מדיטציה, NLP ודמיון מודרך ועוד.
ת.ל.מ דיגיטל מעמידה לרשותכם אנשי מקצוע מוסמכים, ובהם פסיכולוגים, עובדים סוציאליים ועוד. ניתן לקבוע טיפול נפשי בטראומה ופוסט טראומה באמצעים דיגיטליים (טיפול אונליין), או לתאם טיפולים פרונטליים.